Szerdán 6-kor kezdődött a díjátadó a 30. lyoni Bocuse d’Or-on, ahol kihirdették az induló 24 ország eredményeit.
A magyar csapat Széll Tamás vezetésével az első versenynapon utolsóként főzött,
és elvitték a legjobb húsos tálnak járó díjat.Összesítésben negyedikek lettek, ami óriási eredmény, Magyarország még sosem volt benne az első ötben.
Ha ez nem lenne elég, a magyaroké lett a legjobb poszter is.
A harmadik helyet az Izlandiak nyerték, a másodikat Norvégia. A lényeg azonban, hogy
a Bocuse d’Or első helyezettje 2017-ben az USA.
Sokan várták az amerikaiakat az első helyre, de a szakértők, köztük Sárközi Ákos séf is előre sorolták a magyarokat. Ami tényleg bejött, hiszen a legjobb húsos tál óriási szó, ráadásul épphogy lecsúsztak a dobogóról,
a negyedik helyet szerezték meg.A versenyre Széllék hónapokon át készültek, hogy 5 óra 35 perc alatt összehozzák a húsos és vegán fogást. Mivel a nemzeti jelleget is pontozta a zsűri, Szélléknek a magyarokra jellemző ízekkel kellett előállniuk, Tokajit , szarvasgombát, gyökérzöldségeket használtak és savanyítottak. (Akit részletesen érdekelnek a hozzávalók, az Akadémia honlapján mindent megtalál.)
A kizárólag zöldségekből álló menü a Gyökerek és levelek alatt nevet kapta. Semmi hús, semmi tejtermék, semmi hal, csak a vegán.
A főfogás alapja a bresse-i csirke volt, amit a világ legdrágább csirkéjeként tartanak számon. Nagyon francia, nagyon elegáns. A tál fantázianeve
Magyar téli erdő.A köretnek folyami rákot és homárt tálaltak, többek között Tokajival, mangalica szalonnával és kacsamájjal.
Széll Tamást commis-ja, a 22 éves Szabó Kevin segítette. A csapat coach-a, Vomberg Frigyes a főzésben ugyan nem vehetett részt, de a konyha mellől irányított.
Az európai forduló előtt valószínűleg nem sokan tudták, hogy egyáltalán mi az a Bocuse d’Or. Most pedig mindenki megismerhette Széll Tamás nevét. Egy 30 éves szakácsversenyről van szó, amit egy híres, három Michelin-csillagos séfről Paul Bocuse-ról neveztek el. Óriási meglepetés, de eddig hétszer a franciák vitték el az első helyet, de a skandináv országok is többször nyertek. A magyarok három alkalommal főztek a Bocuse d’Or-on, Széll Tamás legutóbb a tizedik helyet szerezte meg, most ezen javított, bekerült az első ötbe.
Forrás: 24.hu
A Fókuszban Podcast most megjelent adásában a nemrégiben megalapított Magyar Civil Hálóról beszélgetünk az országos hálózat elnökével, Petneházy Dáviddal és elnökségi tagjával, Szigeti Tamással. A beszélgetés második felében Scherer Erzsébet, a Magyar Vidék- és Térségfejlesztési Alapítvány ösztöndíjasa mesél céljairól.