2025. 04. 24. csütörtök
György
: 409 Ft   : 358 Ft Benzin: 585,2 Ft/l   Dízel: 595,2 Ft/l   Írjon nekünk

Foktői Tarhonyások(k) nyerték el a XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőverseny egyik legfőbb díját, a Vándorkupát

Foktői Tarhonyások(k) nyerték el a XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőverseny egyik legfőbb díját, a Vándorkupát
Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 11., 09:45

Beigazolódtak a kalocsai Németh József Venesz-díjas gasztronómiai szakember, a XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőverseny főszervezője szavai, miszerint az értékelésnél a hagyományokhoz való ragaszkodás, az adott étel autentikus elkészítése még egy egyszerű ételt is az élvonalba repíthet. Az anonim rangsorolásnál nem feltétlenül a drága alapanyagokból készült étkek élveznek majd prioritást, sokkal inkább az akár több száz éves tradíciókhoz való ragaszkodás, az egyszerű paraszti konyha remekeihez való visszatérés vívhatja ki a neves és elismert séfekből, gasztronómiai szakemberekből álló zsűri elismerését. Mindennek ellenére azt azért nehezen gondoltuk volna, hogy a tréfásan Tarhonyások(k) nevet választó, foktőiekből, vagy egykori foktőiekből álló férfi ötösfogat tarhonyás húsa, a régi menzás időket idéző „úttörőgombóca” nyeri el a negyedszázadra visszatekintő Paprikás Ételek Főzőverseny Vándorkupáját, amit Kalocsa város indított útjára. Persze nem akárkik főzték a zsűri egyik legmagasabb elismerését kivívó étket, ugyanis a Bajnokok utcájában csak azok állhattak a kondér mögé, akik, mint a Tarhonyások(k), a korábbi megmérettetéseken már bizonyították rátermettségüket, hozzáértésüket.

A régi paraszti világ konyhájában a szárított tarhonya volt az egyik legfontosabb olyan élelmiszer, amit a határban dolgozók könnyen magukkal tudtak vinni, vagy onnan hazatérve a vászonzacskóban tárolt tarhonyából készítettek kiadós, ízletes ételt. Hogy a foktőiek miért kapták a Tarhonyások ragadványnevet, arról majd kicsit lejjebb, most térjünk vissza a győztes csapathoz és annak győztes ételéhez.


Forrás: KALOhírek


A csupa foktőiekből, vagy egykori foktőiekből álló főzőcsapat, név szerint, ABC sorrendben: Bolvári Gábor, Dr. Jéri Tamás, Kocsi Gábor, Kovács Ottó és Szalai József három különböző tarhonyás ételt főzött: a versenybe benevezett és az egyik legmagasabb elismerést kivívó „úttörőgombócot”, valamint versenyen kívül, de legalább akkora odafigyeléssel és szeretettel pásztortarhonyát és keménytarhonyát a családtagok, barátok, ismerősök, és persze a kóstolók részére.


Forrás: KALOhírek


Ez utóbbiakból volt bőven, így egy idő után le is kellett állítani a kóstolást, hogy maradjon a vendégeknek.

A főzőcsapat egyik tagját, Kovács Ottót a díj átvételét követően kérdeztük, hogyan fogadták a magas elismerést?

A zsűri az érdeklődés felcsigázása érdekében – nagyon helyesen – azt a módszert követte, hogy a legrangosabb elismerések átadása maradt a díjátadó ceremónia végére. Mi a baráti szálak szorosabbra fűzése, a főzés öröme miatt állunk a kondér mögé, és nem utolsó sorban, hogy szülőfalunk jellegzetes ételét bemutassuk a nagyobb közönség részére. Versenyről lévén szó, azért volt egy kis izgalom bennünk, de őszintén szólva az utolsó díjak kiosztásánál már szinte feladtuk, mert magunk nem gondoltunk arra, hogy a műkedvelő szakácstudományunk ilyen magasra repíti az általunk főzött ételt. Örömmel vettük át a díjat, és azt is örömmel nyugtáztuk, hogy a zsűri tagjai ennyire elkötelezettek a hagyományok, a paraszti kultúra szerves részét képező magyaros konyha tradicionális ételei mellett. Így magasra emelem a kalapom előttük, hiszen mindannyian a szakma kiválóságai, akik gyakorlatilag bármit a legmagasabb fokon, a legigényesebb vendégnek is elkészítenek. Mint a gyökereinkhez, a hagyományainkhoz ragaszkodó embereket ez a hozzáállás talán még a megítélt díjnál is nagyobb örömmel tölt el. Köszönet érte!– mondta a csapat egyik tagja, Dr. Jéri Tamás pedig a győztes étel hozzávalóit is megosztotta velünk. Az „úttörőgombóc” 22 kilogramm kockára vágott sertéslapockából, 6 kilogramm jó minőségű szárított tarhonyából, szükség szerinti mennyiségben sertészsíron pirított vöröshagymából, mintegy15 liter víz, só, bors, paprika és fűszerkömény hozzáadásával készült.


Forrás: KALOhírek


Németh József, a főzőverseny atyja a Vándorkupa odaítélésével kapcsolatban elmondta:

Ez a csapat már bebizonyította az elmúlt közel 20 évben, hogy ebből a klasszikus népi ételből még magyarországi rekord mennyiséget is tudnak készíteni, és az sem véletlen, hogy 10 évvel ezelőtt megkapták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség „ Népi Sütő-Főző Hagyományok Ápolója” címét. A zsűri értékelésekor a gazdag ízvilágon kívül szempont volt, hogy a csapat közel 20 alkalommal már részt vett a Paprikás Ételek Főzőversenyén.


Forrás: KALOhírek


A vándorserlegen kívül a szakmai fődíjat a kalocsaiak előtt nem ismeretlen nevű Súlyos Sasok Team kapta meg az aranydiploma mellé.– mondta Németh József, aki azt ígérte, a főzőversenyről átfogó tájékoztatást is ad majd.

És ha már a foktőiek ragadványnevét, a Tarhonyásokat szóba hoztuk, elmondjuk a legendák világába eső név eredetét.

A régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért a búzát még nem vetette el. Az meg bortól mámorosan fogta a szárított tarhonyával teli zsákot, és elszórta a földön annak rendje - módja szerint. Az igazi baj persze nem abból kerekedett, hogy a búza a kamrában maradt, így aztán soha nem kelt ki, hanem hogy az asszony mindezt elpletykálta a piacon. Ebből is látható, hogy a férfibűnök felnagyításának a faluban is régi hagyománya van. Talán azóta él, hogy Foktőn a tavaszi hónapokban nem illik a tarhonya "csírázásáról" érdeklődni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2025. 04. 22., 09:45
A versenypályákról jól ismert és sokak által szeretett Miki jelenleg egy másfajta küzdelmet vív – saját egészségéért. A Qualisport csapat közösségi üzenetben számolt be a pilóta állapotáról, aki több sikeres gerincműtéten van túl, és most minden a felépülésén múlik.
2025-04-20 19:40:06
Húsvét vasárnapján a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban szentmisét mutatott be Dr. Bábel Balázs érsek, metropolita.

Podcast

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2025. 04. 24., 10:45
Minden év április 24-én ünneplik hazánkban a Rendőrség Napját, amely a rendőri hivatás fontosságára és a szolgálatot teljesítők megbecsülésére hívja fel a figyelmet. A jeles nap történelmi és társadalmi jelentőséggel is bír. Még >>>
2025. 04. 23., 12:09
Több mint 1700 gyorshajtót és 32 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az elmúlt héten Bács-Kiskun vármegyében. A közlekedési szabálysértések mellett 49 baleset is történt – a rendőrség figyelmeztet, a gyorshajtás továbbra is vezető baleseti ok. Még >>>
2025. 04. 23., 09:50
Tizennyolc betörést követett el alig három hónap alatt egy 35 éves sükösdi férfi, akit a rendőrség végül novemberben elfogott. A bűncselekmények során meglepően sokféle tárgyat vitt magával – a befőttől a trófeáig. Az ügyet a napokban zárták le, vádemelésre tett javaslattal. Még >>>
2025. 04. 22., 10:33
A ragadós száj- és körömfájás betegség terjedése miatt Horvátország is csatlakozott a már korábban korlátozásokat bevezető Ausztria és Szlovákia példájához. A magyar hatóságok felhívják a figyelmet, hogy az érintett országok új intézkedései miatt a közlekedők körültekintően tervezzék meg utazásukat, különösen azok, akik állatszállítással foglalkoznak. Még >>>
2025. 04. 22., 10:25
Kecskemét – 2025. április 17. és 26. között a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon különleges, fenntarthatóságra nevelő rendezvénysorozattal várja a családokat és fiatalokat. A Zöld tavaszi szünet elnevezésű esemény célja a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése, miközben szórakoztató és edukatív élményekkel tölti meg a tavaszi szünetet. Még >>>
2025. 04. 22., 10:17
A Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezete májusban is több településen várja azokat a segíteni vágyókat, akik önkéntes véradásukkal életeket mentenének. Egyetlen véradással akár három ember életét is megmentheted – csatlakozz te is! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK