Őszintén szólva kalocsaiként, a kalocsai járásban élőként nagy gondban vagyok, amikor az augusztus 19-én, szombaton megtartott I. Dunaszentbenedeki Halászléfőző Verseny történetét írom. Az nem kétséges, hogy nekünk, e tájon élőknek szívügyünk az igazi dunai halászlé, illetve minden Duna menti halétel. Tegyük mindjárt hozzá, hogy ezek az étkek amellett hogy közkedveltek, rendkívül egészségesek is. Ráadásul a halászléfőzésnél aligha van jobb alkalom, hogy a főzés örömét az összefogás és az összetartozás, a barátság élménye egészítse ki. Nyilvánvalóan ezt ismerte fel Horváth Attila főszervező, a Duna parti Pillangó Büfé üzemeltetője, akit feleségével a szelidi Flick-Flack Étterem tulajdonosaként is ismerhetünk, és akinek felhívására a nyári szabadságolások kellős közepén is 21 népes baráti társaság gondolta úgy, hogy indulnia kell a nemes versengésen.
Igen ám, de ezúttal van egy kis bökkenő: a 21 csapat közel fele a Duna paksi oldalról érkezett, az atomváros mellett Madocsa, Tolna és még számos település főzőmestere és segítője –amúgy részben a büfét motorcsónakokon, kajakon, jetskivel rendszeresen látogató törzsközönség – pattant csónakba, hogy dűlőre vigye a két településre redukálva eldöntendő kérdést: mitől jobb a paksi halászlé, mint a dunaszentbenedeki?
A dilemmában való állásfoglalást szerencsére tompította, hogy a halászléfőző versenyt gyermek és felnőtt programok, és persze hangulatfokozóként finom borok színesítették.
No’, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen szombaton reggel még esett az eső, az éjszaka pedig sűrű mennydörgés és villámlás közepette mintha dézsából öntötték volna. Ellenben kilenc óra körül kisütött a nap, egykettőre a főzőhelyek köré emelt sátrak erdeje borította el a partot. Dunán innenről és túlról is megérkeztek a főzőcsapatok, és persze a népes közönségük. Annyira népes, hogy volt olyan társaság, például a vadásztársaság, amely 40-nél is több főt számlált és akkor még nem beszéltünk a gyerekekről, akik azonnal éltek a pónilovaglás és a lovaskocsikázás lehetőségével.
A gyönyörű saját lovakat és fogatot ezúttal felajánlásként nem mást, mint Dunaszentbenedek polgármestere, a közel egy éve megválasztott Vargyas László hajtotta. Fáradhatatlanul, mert az igény az idő előre haladtával nem hogy csökkent, egyre csak nőtt.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
A csapatok 14 órakor gyújtottak a bográcsok alá, és a Horváth Attila főszervező által bemutatott Mettler Zsolt mesterszakács, a magyaros ételek főzőversenyének többszörös bajnoka, Pintér Zsuzsanna, Dr. Bagó Zoltán és Kovács Tibor alkotta zsűri már ekkor megkezdte munkáját.
A Horváth Attila köszöntő beszédébe illesztett bíztató szavak nem maradtak taps és ováció nélkül, amikor a főszervező azt mondta:
Nem tudom, hogy alakul a verseny vége, de azt biztosra mondhatom, hogy nálam mindenki egyformán nyertes és első helyezett lesz! Azt kívánom, legyen ez a nap mindenkinek emlékezetes, érezzétek jól magatokat! Szeretnénk ebből hagyományt teremteni, jövőre várunk vissza mindenkit, sok szeretettel!”
Az anonim módon leadott minták és az értékelés előtt Mettler Zsolt és Dr. Bagó Zoltán nyilatkozott portálunknak.
Közben azt vettük észre, hogy a Duna menti halászléfőzés fortélyaiban elmerült csapatok között - a népes és erős mezőny ellenére - nem a versengésé a főszerep, sokkal inkább a barátság, a jó és családias hangulat a jellemző, a Duna összeköti, nem elválasztja az embereket.
Csak hogy meg ne feledkezzünk róla, a tűzgyújtás utáni jó egy óra elteltével a halászlé semmi máshoz nem hasonlítható finom illata ekkora már belengte a partot, előkerültek a házi sós és édes sütemények, és a gyufatészta kifőzése után megkezdődött a tálalás is.
Öröm, hogy ilyen szép számmal jöttünk össze, együtt örülni a világ legjobb ételének, a Duna menti halászlének.”– fogalmazott az egyik vendég, aki elmondta, hogy dunaszentbenedeki gyökerekkel rendelkezik, feleségével Kanadában élnek, éppen onnan érkeztek, így számukra ez az ünnep nem csak a remek halászléről, hanem a dunaszentbenedekiek és a Dunaszentbenedeket szeretők találkozásáról is szól. Nincs szó, amivel megköszönhetné ezt a gyermekkorába visszavezető élményt.
Természetesen a jókedv és a sok tréfa ellenére ezúttal is eljött az igazság pillanata, amikor is a zsűri elnöke 18 órakor kihirdette az eredményt.
Első helyezett a dunaszentbenedeki Vadásztársaság csapat, második helyezett Nagy Gábor lett, a harmadik helyezést Bögre Imre érdemelte ki.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
A népes mezőnyben elért szép - egyébiránt esetenként csak néhány pontnyi különbség miatt hátrébb sorolt teljesítményért - Különdíjban részesült Horváth Sándor, Gabnai Gábor, Horváth Miklós, Bán Tibor és Kirnich László – és ezúttal a régi és újdonsült batárságokra tekintettel nem nevezzük meg, hogy ki érkezett a Duna paksi, és ki a folyam dunaszentbenedeki oldaláról, hiszen mindenki a legjobb tudása szerint Duna menti halászlevet készített. Bizton állíthatjuk, nem is akármilyet!
Míg az első három helyezett a megszerzett kupával, díszoklevéllel ismerkedett, valamennyi csapatot emlék oklevélben részesítették.
Az eredményhirdetés után Horváth Attila főszervező videó nyilatkozatban azt is elárulta, hogyan tervezik a szezon, illetve az év hátralévő részét, valamint, hogy lesz-e folytatása a mostani versengésnek. Íme!
A minden várakozáson felül teljesítő I. Dunaszentbenedeki Halászléfőző Verseny a 21 órakor kezdődő, még mindig több száz főt vonzó DJ Jonacsik Retro Discoval a hajnali órákban ért véget.
A Fókuszban Podcast most megjelent adásában a nemrégiben megalapított Magyar Civil Hálóról beszélgetünk az országos hálózat elnökével, Petneházy Dáviddal és elnökségi tagjával, Szigeti Tamással. A beszélgetés második felében Scherer Erzsébet, a Magyar Vidék- és Térségfejlesztési Alapítvány ösztöndíjasa mesél céljairól.