Idén is folytatódik a mind népszerűbb „Gyümölcsös éttermi napok” elnevezésű programsorozat. Ezen a hétvégén sokunk kedvenc gyümölcse, a sárgabarack, más néven kajszi, kajszibarack kerül terítékre. Két év kihagyás után végre megfelelő mennyiségű és minőségű sárgabarack termett, így nem lesz gond a beszerzéssel talán még akkor sem, ha az ára attól függően, hogy befőzésre, vagy fogyasztásra szánjuk, elég változatos képet mutat. A kalocsai piacon június 23-án, szombaton kilónként 650 forintról indult, és 1000 forintnál állt meg az ára. Mutatjuk, melyik kalocsai és környékbeli éttermek, cukrászdák csatlakoztak a sárgabarack népszerűsítéséhez.
Hétvégén, azaz péntektől vasárnapig (július 22-től 24-ig) 40 település 52 kiváló éttermében és cukrászdájában kóstolhatunk friss kajszibarack felhasználásával készült ételeket, süteményeket, desszerteket.
Az országos programban résztvevő éttermek betűrendben, a közelebbieket kiemeltük a felsorolásból:
Balatonboglár: Gianpiero’s Étterem, Paletta Boglár
Balatonlelle: Vitorlás Étterem, Rádpuszta-Gasztro Élménybirtok,
Balatonlelle – Márton Cukrászda
Balatonszemes: Kistücsök Food & Room
Balatonszentgyörgy: Gulya Csárda
Balatonújlak: Kukorica Csárda
Balatonvilágos: Lavender Terasz
Bér: Malom Udvar Étterem és Vendégházak
Császártöltés: Pincelakat Borház és Szálloda-Császártöltés
Debrecen: IKON Restaurant Debrecen
Eger: Macok Bisztró
Encs: Anyukám Mondta Étterem
Győr: La Maréda Étterem
Hosszúhetény: Almalomb
Kalocsa: Diófa Vendéglő, Juca Néni Csárdája, La Coma Bisztró, Trófea Étterem
Kaposmérő: Kassai Fogadó
Kaposvár: Eleven Kultúrbisztró
Kecel: Natura Halászcsárda-Étterem és Horgászpark, Zentai Cukrászda, Csendes Ősz
Kiskőrös: Thermál Étterem, Fröccs, Bim-Bam Cukrászda
Kiskunhalas: Sóstó Csárda Kiskunhalas
Mád: Mád, Gusteau Kulináris Élményműhely
Marcali: Lóki Csárda
Miskolc: zip’s brewhouse
Noszvaj: Nomád Hotel & Glamping
Őriszentpéter: Pajta
Palkonya: PalKonyha, Panzió, Speiz
Pannonhalma: Viator Apátsági Étterem és Borbár
Rácalmás: Jankovich Kúria Hotel
Solt: 51-es Reggeliző Vendéglő
Soltvadkert:Venyige Étterem
Sopron: Erhardt Étterem és Panzió, Harrer Cafe & Chocolat Sopron
Székesfehérvár: 67Sigma Étterem
Szentendre: Panificio Il Basilico Szentendre
Szigetmonostor: Rosinante Fogadó***
Szigliget: Villa Kabala
Tata: Platán Bisztró
Tura: Clarisse
Vác: Mihályi Patisserie
Veszprém: Gusto13 Bistro & Delicate
Villány: Mandula Étterem & Bisztró
Zebegény: Natura Hill Zebegény
Javasoljuk, aki csak teheti, üljön be egy barackos menüre a fenti éttermek egyikébe és tegyük/együk együtt újra népszerűvé a neves magyar gyümölcsöt, a kajszibarackot!
Forrás: Fruitmarketing Kft.
Kiemelt kép: Street Kitchen
A Fókuszban Podcast most megjelent adásában a nemrégiben megalapított Magyar Civil Hálóról beszélgetünk az országos hálózat elnökével, Petneházy Dáviddal és elnökségi tagjával, Szigeti Tamással. A beszélgetés második felében Scherer Erzsébet, a Magyar Vidék- és Térségfejlesztési Alapítvány ösztöndíjasa mesél céljairól.